Υπέρηχος
Τι είναι ο γυναικολογικός υπέρηχος;
Ο γυναικολογικός υπέρηχος είναι μία ανώδυνη, μη επεμβατική, απεικονιστική εξέταση, η οποία λειτουργεί με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος στον υπολογιστή που στέλνει ηχητικά κύματα, τα οποία αναλύονται στην εικόνα μιας οθόνης.
Γιατί εφαρμόζεται ο γυναικολογικός υπέρηχος;
Το υπερηχογράφημα μπορεί να εντοπίσει προβλήματα στις ωοθήκες (κύστη ωοθήκης, πολυκυστικές ωοθήκες κ.λπ.) ή στη μήτρα (ενδομητρικός πολύποδας, ινομυώματα κ.λπ.).
Λόγω μεγαλύτερης ευκρίνειας, αντί για τον κοιλιακό, συνήθως προτιμάται ο διακολπικός υπέρηχος, με την προϋπόθεση ότι η γυναίκα έχει ξεκινήσει τις ερωτικές της επαφές και δεν παρουσιάζει προβλήματα κολπικής ξηρότητας, κάτι το οποίο συμβαίνει κυρίως σε προχωρημένες ηλικίες. Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα γίνεται με τη χρήση ενός ιδιαίτερα λεπτού πομποδέκτη, ο οποίος τοποθετείται ενδοκολπικά και φθάνει σε μικρή απόσταση από τη μήτρα και τις ωοθήκες με αποτέλεσμα η απεικόνιση να είναι καλύτερη σε σχέση με αυτή του κοιλιακού υπερηχογραφήματος. Ο κοιλιακός έλεγχος γίνεται εξωτερικά, στο κάτω μέρος της κοιλιάς και απαιτεί ειδική προετοιμασία ώστε η ουροδόχος κύστη να είναι τελείως γεμάτη ενώ ο διακολπικός υπέρηχος πρέπει να γίνεται με την ουροδόχο κύστη άδεια.
Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται ο γυναικολογικός υπέρηχος;
Η συγκεκριμένη εξέταση συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, μέσα στα πλαίσια του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου και κατά προτίμηση θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του κύκλου, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου. Σε επείγουσες ωστόσο καταστάσεις, το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει σε όλες τις φάσεις του κύκλου, ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Μπορεί ο γυναικολογικός υπέρηχος να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ;
Πρέπει να αναφερθεί ότι ο υπέρηχος, αν και είναι πολύ σημαντικός, δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει το τεστ Παπανικολάου, χρησιμοποιείται ωστόσο για να δώσει επιπλέον πληροφορίες από αυτές που δίνει το Τεστ Παπ. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα στη μήτρα και τις ωοθήκες ακόμη και μετά την αναπαραγωγική περίοδο της ζωής μιας γυναίκας και για τον λόγο αυτό το υπερηχογράφημα βοηθάει στην πρώιμη διάγνωση και στην κατάλληλη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και μετά την εμμηνόπαυση. Ανάλογα με το ιστορικό της κάθε γυναίκας, ο γυναικολόγος είναι εκείνος που εξατομικευμένα θα καθορίσει μέχρι ποια ηλικία είναι απαραίτητο να γίνεται ο συγκεκριμένος έλεγχος.